Latest Posts

NASTAVA NA DALJINU

Virtualni razred i objave u Teamsu

Bilo je svega u virtualnom razredu. Učenici su ''ugibali'' od previše domaćih zadaća, učitelji se ljutili što zadaće kasne. Bilo je raznih objava i isprika, dopisivanja i obrazlaganja. Planirano je da ubuduće nastava bude kombinacija klasične i online pa ćemo tada svi biti pametniji. Za naš list svoje iskustvo prenijela je učiteljica hrvatskoga jezika Radojka Matić.

Objave u Teamsu
567Pregleda

Učiteljica je izdvojila neke objave u Teamsu iz šestog i osmog razreda. Kaže da joj je smetalo nepoštivanje pravopisne norme, posebno što pojedini učenici nikada u klasičnoj nastavi ne bi tako pisali, a ljutilo ju je i dokazivanje nekim učenicima koji nisu pristupili ispitu ili nisu poslali zadaće, a uporno su tvrdili da jesu. Kasnije, kad ih se uvjerilo u suprotno, nisu se ni ispričali. Najžalosnije je što su roditelji isključivo vjerovali svojem djetetu. Učenici su postali pravi genijalci u smišljanju izgovora kako ne mogu pisati zadaće ili  ispite jer imaju previše drugih zadaća. Posebno su se izgovarali matematikom, kukali su i plakali da im se produže rokovi, a to znači da neke zadaće nisu ni namjeravali odraditi. ”Kada bi poslali zadaću, htjeli su da ju ispravim iste sekunde i da im javim kako su riješili.” Učiteljica navodi da je na ovaj način bolje upoznala učenike. Smatra da im je ovaj rad bio mnogo teži, posebno za roditelje koji su morali biti podrška i organizirati rad i pristup internetu, a znamo da nije baš svima dostupan, odnosno da veza često puca.  Unatoč svemu, većina je  učenika davala najbolje od sebe i pokazalo se da je prevelik teret na njihovim leđima. ”Ipak su to djeca, krhka kao nježne biljčice kojima treba pristupiti s mnogo uvažavanja i strpljenja”, govori učiteljica. 

  • Što ću, morala sam imati razumijevanja kada dijete napiše da im je stigao viljuškar za drva ili da idu u Osijek, da neće biti u pozivu jer nije pročitalo lektiru… Volim kada govore istinu i znaju da zato neće dobiti jedinicu. Da im dajem jedinice, smislili bi lažnu priču. Što bismo postigli? Samo da i dalje grade laž na laž. Naravno da ih držim za riječ i da zadaću odrade naknadno.
Evo objava koje je učiteljica  izdvojila iz Teamsa:

Prvo obraćanje učenicima  

[15.03 17:17] Radojka Matić

Dragi učenici!
Pred novim smo izazovom i vjerujem da ćemo se i na ovaj način snaći jer i ovo je škola za život. Čuvajte se i slijedite upute stručnih ljudi. 

Tvoj uspjeh je i moj uspjeh! #OSTANIDOMA

Mreža, upute, zadaće, isprike…i  pravopis…

[27.03 15:21]

Dobar dan meni se cijeli dan neće otvoriti to s zadatkom.

[27.03 14:54]

Nastavnice ja kad zelim poslat meni  piše stranica je opterećena  pa ću prićekat još par minuta pa pošaljem ako bude moglo

30.03 20:55]

Natavnice ja ću vam sutra poslat DZ jer danas nisam stigla izvinite. Meni je svejedno jer sam iz mat dobijemo puno DZ i iz još. Jednog predmeta

[31.03 15:32]

Je li vam ovo previše zadaće?

[31.03 15:34]

Sto se mora, mora se?

[23.04 12:33]

Nastavnica ni ja nisam na sastanku bila jer sam pomagala nešto mami i došao je viljuškar za drva.

[29.04 19:38]

Nastavnice, nisam imala internet zato što smo mijenjali mrežu, sada imam, poslije vjerojatno neću opet imati, sutra ne znam hoću li biti na pozivu.

[30.04 13:42]

Nastavnice, nisam bila na sastanku jer još nisam pročitala lektiru a vi ste u poruci napisali da ćete ispitivati u videopozivu o knjizi. I ja sam se uplasila jer nisam procitala  i onda sam isključila mobitel da me ne mogu nazvati jer sam se bojala priznat vama da nisam procitala. Ispričavam se, trebala sam vam reći istinu.? Neće se više ponoviti, obećajem.

Razgovarali smo o hrvatskom jeziku izvan Hrvatske i dotakli se teme kako je našim ljudima koji žive izvan Hrvatske te, ako imaju priču, neka ju napišu u obliku sastavka.

Ovako mi je uz sastavak odgovorila jedna učenica:

[06.05 15:51]

Napisala sam kako sam mogla, jer sam osjetljiva na tu temu i brzo sam počela plakat

[14.05 12:57]

Nastavnice ja sam jako žurila na tesu jel mogu ispravit,vjerovatno imam puno grešaka zbog žurbe.

Nikako da uspostavimo poziv

14.05 12:57]    

Lektiru nisam pročitala.

Film sam sad napravila, čekam da se instalira

[15.05 09:16]

Nastavnice ja nemam svoj mail.

[20.05 10:05]

Nastavnice,ja i moja obitelj smo mislili ić u Osjek a,trebali bi imat onaj govor pa jel mogu izostati s tog poziva

[20.05 22:47]

Nastavnice,mi smo došli kući prije pola sata a umorna sam od voznje i toga pa cu sutra poslat.

[20.05 22:15]

Ispričavam se, malo sam zanemarila svoje školske obaveze. Potrudit ću se bit aktivnija sad se samo moram vratit u tok. Još jednom, ispričavam se

[21.05 18:57]

Ok

Ovaj učenik, kad god bih ga podsjetila na zadaću, SVAKI PUT, ali baš svaki, napisao bi OK! . Samo je jednom napisao: Može.

Nikad dosta izgovora!

Učo nije žalio truda da sve objasni u videopozivu i još napiše

[28.05 15:27]

A moram sad matematiku bit na satu…

[01.06 14:52]

Nastavnice evo moja zadaća. Ispričavam se ako nije točno i dobro napravljeno, žurila sam se jer uskoro moram ići u glazbenu školu.

[12.06 15:43]                                

Sada imam matematiku. Poslje matematiku ću odma napraviti  

[12.06 16:10]

Poslati ću sad imam poziv iz matematike

Bilo je veselo, ja ne znam engleski pa pitam učenike, a i oni mene!

[12.06 17:02]

Jel mi možete objasniti što je privitak?

Pisanje ŠKOLSKE ZADAĆE – utvrđeno vrijeme početka pisanja i rok za predaju:.

[12.06 16:15]

 Ne mogu danas napraviti,nisam kod kuće,ali ako se na vrijeme vratim napravit ću.

Učiteljica se zabrinula za učenicu koja se jedno vrijeme nije javljala. Stigao je ovaj odgovor:

[12.06 18:01]

Ne morate se brinuti… Svi imamo problema i s vremenom postaje bolje. Imam probleme kao i svi moji vršnjaci. Neki u vezi dečkiju, a neki već ozbiljniji, ali nema toga problema koji se ne može ispraviti. U redu sam ja 🙂

Napetost je rasla kako se bližio kraj školske godine

Učiteljica je reagirala na jezično i pravopisno neuređenu zadaću i dobila je ovaj odgovor učenice. 

[15.06 18:44]

Stavljala sam tocke možda se na slici ne vidi. Tiskanim sam slovima pisala da se izrazim da se derem, da sam ljuta. U priči se radi da je moj prijatelj mene ostavio sa strane zbog cure. Nisam napisala datum jer se ne mogu snaci u bilježnici i lakse mi je u zadacnici pisati. Za to sam se jako potrudila probudila sam se u 8 a ja pijem tablete za stitnjacu i svaki put kad se probudim mi se vrti dok sam to pisala vrtilo mi se bilo mi je muka preznojavala sam se i jako sam truda ulozila u to. Htjela sam pisati tako jer sam to ja. Ne zelim se pretvarati da pricam književno kad znamo svi da ne pricam. Bas sam zato htjela govoriti opusteno i bezbrižno.

Noćne ptice

[21.03 22:43]

Laku noć nastavnice!

​[21.03 22:49]

Pa ti si već trebala spavati, to mi stariji ovako kasno pišemo! Laku noć! 

[06.05 00:51]

Laku noć?

[06.05 00:55]

Zašto ne spavaš?

[06.05 00:58]

 Ne mogu zaspati.

[10.06 00:39]

Ispričavam se još jednom,sutra ću poslat sve što treba. Laku noć

31. ožu 2020. 01:43 / elektronička pošta 

Nastavnice, nije isto kada nam objašnjavate uživo i preko poruka. Jedva sam se snašla u onome svemu za lektiru jer nije baš lagano ovako. 

Znam. Zar ne spavaš? Isključi  mobitel i ostavi ga dalje od kreveta.

 Laku noć…

  • Jednu sam učenicu zvala jer mi je  gotovo uvijek slala zadaće kasno noću. Rekla je da ne može spavati, da stalno razmišlja kako će i kada sve ovo završiti. Onda uključuje mobitel i prati podatke i čita vijesti. Shvatila sam da je najvažnije da nam djeca ostanu zdrava i da posljedice budu što bezbolnije. Sve ostalo će doći na svoje. Sigurna sam, čim počne nastava u učionici, neće biti ovako pisanja ”za po doma” i poštivat će se pravopisna norma, zaključila je učiteljica Matić.

                                    #ZdravljeIznadSvega

Odgovori