Latest Posts

MOJA ŠKOLICA I OKO NJE

Veselo djetinjstvo šezdesetih

Igračke djece šezdestih
458Pregleda

Na početku školske godine učenici 6.ab posjetili su  Zavičajni muzej ,, Stjepan Gruber” i razgledali zanimljivu izložbu s temom ,,Djetinjstvo u Županji 60-tih”. Na izložbi su prikazana djeca, njihove igre i kako su odrastala. Kao skroz male su ih stavljali u drvena kolica i njihaljke te hodalice. Djeca su se prije mnogo više igrala vani i bila na svježem zraku. Najčešće igre su bile ,,laste -prolaz’te”, njihala su se na drvenom konjiću, imala lutke i plišane mede. Dečkima je najzabavnija igra bio nogomet na blatnim livadama, u obući kakvu su nosili u svim prigodama. Onda nije bilo kopački. Prikazan je i stari crno -bijeli televizor koji je prva nabavila Šećerana za svoje radnike. Uskoro su djeca u svojim  obiteljima pratila prve crtiće: Mendo i Slavica, Baltazar, Pink Panter, Tom i Jerry, Mornar Popaj, Mirko  i Slavko i druge.

U školi je u razredima bilo i preko 40 učenika. Na izložbi smo vidjeli kako su prije djeca pisala i crtala. Imala su jako lijep rukopis i uredne bilježnice. Torbe i knjige su bile puno drugačije.

Djeca su pisala spomenare i leksikone. Svoje pjesmice i spomen za prijatelje napisali bi ukrasnim pismom i  tekst bi lijepo uokvirili i oslikali.

Mi smo se prisjetili igre školice, a lastiš, odnosno gume, rijetko tko od nas zna igrati. Možda nas izložba potakne da se podsjetimo starih igara jer nam se čini da su djeca prije bila sretnija. Kupala su se na Savi, igrala u pijesku, sanjkala se niz nasip. Pomagali su odraslima u raznim poslovima, ali djeca šezdesetih su imala baš zabavno i veselo djetinjstvo.

Odgovori