PUTOVANJA, IZLETI, PROJEKTI

Muzej Slavonije

Muzej Slavonije
271Pregleda

U Muzeju Slavonije razgovaramo s Petrom Kolesarić.

Kako organizirate, odnosno dobivate ideje za postave u Muzeju?

U Muzeju Slavonije postave organiziramo prema važnim obljetnicama, kao što je trenutna izložba ,,Donacije” nastala kao spomen na 25. godišnjicu od od dobivanja statusa nacionalnog Muzeja. Također, neprestano osluškujemo potrebe i želje javnosti za kulturnim i povijesnim sadržajima, pa je upravo u tijeku provođenje ankete, koja ima za cilj saznati kakav sadržaj stalnog postava očekuje javnost jednom kada se Muzej preseli na novu adresu.

Koliko trenutno imate postava?

Aktualne izložbe u Muzeju su: ,,Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994.-2019.”, zatim izložba ,,Sto godina Hrvatskog lista” i gostujuća izložba ,,Cvjetovi koji vječno cvatu” iz pečuškog Muzeja Janus Pannonius”.

Organizirate li kakve radionice?

U Muzeju organiziramo različite radionice za učenike osnovne i srednje škole te odrasle. Ponajprije su to radionice iz projekta Doktori za baštinu, koje su likovnog, dramskog, povijesnog ili nekog drugog tipa, koje u svom sadržaju koriste predmete iz aktulanih izložbi. Također, organiziramo i radionice u vrijeme blagdana, pa tako o Božić imamo radionice izrade medenjaka, a o Uskrsu bojanja jaja na tradicijski način.

Treba spomenuti i to da od 1.travnja 2018. godine učenici i studenti ne plaćaju pojedinačnu ulaznicu u Muzeju Slavonije, što je omogućeno sponzorskim ugovorom s Energia Naturalis ENNA.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je received_920244631929344.jpeg

Koliko se promijenio rad u Muzeju zbog pandemije COVID-19?

Kao i na cjelokupan život, pandemija COVID-19 utjecala je i na rad u Muzeju, međutim muzealci se uvijek trude kako bi javnost i korisnici muzejskih sadržaja uvijek dobili kvalitetno vrijeme provedeno u Muzeju.

Koliko knjiga i koje tematike ima u knjižnici?

Muzejska knjižnica nastaje istovremeno s osnutkom Muzeja slobodnog i kraljevskog grada u Osijeku, 1877., prateći fond utemeljujućih zbirki arheološke, numizmatičke i povijesne literature. Zalaganjem kustosa nastavili su se bogatiti fondovi stručne literature, ali i širiti građa i na nove zbirke etnografske i povijesno-umjetničke građe. Fond knjižnice osječkoga muzeja vremenom se sve više bogati i zavičajnom građom, uz daljnje redovito popunjavanje stručnom muzeološkom literaturom.

Koje nove projekte pripremate?

U Muzeju uvijek pripremamo nove projekte i izložbe. Izuzev novih izložaba, nedavno je pokrenut Digitalni kutak kojeg možete pronaći na stranicama Muzeja Slavonije, a koji sadrži virtualne šetnje, igre itd. Za nove projekte pratite web-stranicu Muzeja te Facebook i Instagram profil Muzeja Slavonije kako biste nam se pridružili na sadržajima.

Hvala na razgovoru i radujemo se sljedećim susretima!

Odgovori