PUTOVANJA, IZLETI, PROJEKTI

Osmaši u Vukovaru

Vukovar
293Pregleda

Vukovar je svima ostao u sjećanju kao heroj Domovinskog rata. Za Vukovar je ginulo tisuće i tisuće branitelja i civila. I zato u čast njima svake godine učenici osmih razreda idu u Vukovar. Bitka za Vukovar najkrvavija je i najveća bitka od 1991. do 1995. u Domovinskom ratu. Svakodnevno su ubijani branitelji i nevini civili pa i žene i djeca. Svake godine, pa i ove, učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske posjećuju Vukovar. Odmah nakon doručka smo se uputili prema primjercima vojnih vozila koji su branili Vukovar. Vidjeli smo svakojake tenkove, kamione, vozila prve pomoći, ogromne brodove i autobuse. Nakon tih zanimljivih vozila krenuli smo prema prvom memorijalnom muzeju. Nakon tog obilaska krenuli smo na predavanje. Učili smo o položaju Hrvatske u Jugoslaviji, vladanju u Jugoslaviji itd. Nakon toga smo posjetili Spomendom Ovčaru (prije farma, zatim hangar, a danas poznat kao mjesto najvećeg zločina Domovinskog rata). Saznali smo da je u hangar odveženo 260 civila i vojnika iz bolnice, od kojih je 200 tamo smaknuto. Danas se tamo čuvaju njihove osobne stvari koje su imali u trenutku dolaska u hangar. Zajedno smo se pomolili i obišli Masovnu grobnicu na Ovčari u kojoj su bila zakopana tijela ljudi koji su svoj život izgubili u hangaru. Nakon Ovčare i Spomen doma zaputili smo se prema najvećoj masovnoj grobnici u Hrvatskoj.
To je Memorijalno groblje. Na njemu se nalazi 938 bijelih križeva i svaki od njih predstavlja poginulu osobu. Zatim smo otišli u crkvu sv. Filipa i Jakova, gdje smo pogledali dokumentarni film o Vukovaru za vrijeme rata. Poslije crkve smo otišli na Trpinsku cestu poznatu kao groblje tenkova na kojoj se nalazi još jedan muzej. Nakon još jednih zastrašujućih slika bilo je vrijeme za ručak. Većina nas je brzo završila s jelom jer smo imali bolju zanimaciju. Penjanje po tenkovima. No ubrzo nakon zabave došlo je vrijeme za posljednja dva muzeja. Nakon slobodnog vremena i ručka, posjetili smo Muzej vučedolske kulture. U njemu smo vidjeli predmete koje su Vučedolci koristili, kosti različitih životinja, njihovo posuđe i naravno puno naučili o njihovom životu i kulturi. Za kraj smo posjetili Dvorac obitelji Eltz u kojemu su nas zadivile priče obitelji Eltz. S različitim doživljajima i puni novog znanja, zadovoljni smo se vratili u Županju.

Ovo su bile rečenice naših učeničkih sastavaka o Vukovaru. Ako želite više informacija o našem putovanju u Vukovar, pogledajte u cijelosti nekoliko učeničkih sastavaka o odlasku u Vukovar priloženih ispod.

Odgovori