Latest Posts

ONI SU NAŠA SNAGA

UČITELJI U FOKUSU – VRIJEME JE ZA KNJIGU

199Pregleda

Ove školske godine sudjelujemo ( Ena Bošković, Karla Tomljenović i Mateo Mazalović ) s učiteljicom Renatom Krsnik u Projektu – Učitelji u fokusu – vrijeme je za knjigu ( Naklada Ljevak ) – koji je ove godine u malo drugačijem formatu jer sada mi učenici sudjelujemo u razgovoru s autorima, odrađujemo određene zadatke i predstavljamo odabranu knjigu.

Na kraju prošle školske godine dobili smo knjigu Lade Martinac Kralj – Lajanje na svemir. Čitali smo ju preko ljetnih praznika, promišljali o pročitanome, donosili zaključke, a na početku godine s učiteljicom smo smišljali kako knjigu predstaviti i preporučiti drugima.

Odlučili smo sve povezati s Mjesecom knjige i predstaviti ju u Školskoj ( učenicima svoje škole ) i Gradskoj knjižnici ( učenicima naše druge OŠ Ivana Kozarca ).

Imali smo : Predstavljanje Projekta i

1. Igru asocijacija – pogađanje naslova knjige i sadržaja prema naslovu

2. Prepričavanje – dramatizacija teksta – jedna učenica je glavni lik romana i svojim unucima priča svoju životnu priču

3. Parlaonica – Smije li čovjek biti nehuman prema drugim bićima uime znanosti?

4. Naše mišljenje o knjizi i zašto ju preporučujemo za čitanje

5. Završne misli i prezentacija o književnici

Naše mišljenje o knjizi – Djelo nam se svidjelo zbog prikaza prijateljstva između ljudi i životinja ( pasa ), kako je Marina brinula o psima lutalicama i razgovarala s njima kao s najboljim prijateljima dajući im nadimke po njihovom izgledu i karakteru jer je i sama bila drugačija – životom i razmišljanjem o svijetu. Svidjeli su nam se i dijelovi u kojima ima napetosti i kriminalistike ( krađa pasa, domar Ivan Spasitelj ) i naravno ljubavni elementi – kada Marina ne želi sebi priznati da joj se sviđa Saša, zaljubljenost Mihe u Dunju i otkrivanje tko je otac Saše i Ilije, Olegove simpatije prema Marini. Malo manje nam se svidio dio političke situacije u Rusiji toga vremena jer nam je teško razumjeti to vrijeme i razmišljanje političkih moćnika. Preporučili bismo ju drugima zbog razvijanja empatije prema životinjama i onima koji nemaju snage i mogućnosti zauzeti se za sebe.

Za kraj ponavljamo najvažnije rečenice djela :

U prirodi se čovjek lako utješi i zaboravi sve brige jer je priroda darežljiva, gostoljubiva i nenametljiva. I – Kako je moguće da svijet u jednom trenutku izgleda kao mjesto iz bajke, a u drugome kao kaznionica.

Mi smo se jako zabavili i uživali u cjelokupnom radu, nadamo se da su i drugi i da će pročitati knjigu i donijeti neke svoje zaključke.

Odgovori