Latest Posts

RIJEČ UREDNIŠTVA

Piše: Marin Baturina 6. b, učenik urednik

 Lovrakovi bistrići prvi put u novom programu

Iako nam ove godine mnogo toga nije išlo ”na ruku”, uspjeli smo objaviti naš školski list Lovrakovi bistrići u programu Word press. Škola je otvorila tu mogućnost i mi smo vrijedno započeli s radom. Onda nas je omeo štrajk i kad smo se vratili u školu, počela je utrka s hvatanjem gradiva i učenjem pa smo LOBI stavili u drugi plan. Pisali smo mi, ali smo trebali naučiti kako to urediti za objavu, kako obraditi fotografiju i sve ostalo, a jednostavno nismo imali vremena. U drugom polugodištu počeli smo intenzivnije učiti, a onda je stigla korona. Nastalo je mnogo radova, ali nam je Nastava na daljinu otežala rad. Dopisivali smo se i slijedili upute naše voditeljice, ali nas je na kraju ostalo nekoliko koji su stvarno radili.  U međuvremenu nam je pao sustav pa je škola ponovo tražila aktiviranje programa Word press. Došao je i kraj nastavne godine, a mi smo nastavili raditi na listu. Radio sam preko ljeta dok sam bio kod kuće, online intervjuirao profesore, pisao članke. Nekada bih nekoliko dana smišljao naslov, a nekada bih se raspisao mnogo više nego je trebalo. Bilo je nezgodno i za fotografije, neki se jednostavno  ogluše na molbu da pošalju neku fotografiju. Uskoro će i nova školska godina i mi završavamo naš školski list. Nadam se da ćete uzeti u obzir poteškoće koje su nas pratile. Uspjeli smo zabilježiti najvažnija događanja i sve ono što je obilježilo ovu školsku godinu.
Uživajte u čitanju Lovrakovih bistrića u novom izdanju!

Urednik Marin Baturina 6.b

LOBIrajte za LOvrakove BIstriće

Kriva je za Lobi

Kad je završila online nastava, tek onda smo imali vremena za prebacivanje radova u novi program, u Word press. Nedostajalo nam je znanja, ali ne volje i upornosti pa smo intenzivno učili i drago mi je da nisam odustala, ponajprije jer sam ostala s malo učenika koji su imali volju raditi i kada je škola gotova. Posebno hvala osmašima koji su imali drugih briga oko upisa i koji su jedva dočekali kraj. Hvala Eugenu Buzovu, našem vanjskom suradniku, kojega smo gnjavili i koji je grafički dizajnirao list i obrađivao radove za objavu, pateći se s našim nekvalitetnim fotografijama i količinom kojom smo ga zatrpali. Hvala i profesorici Valentini Kobašević koja nam je pokazala kako da unosimo radove i sve što ide uz to. Hvala profesoru Stjepanu Lešiću koji je sređivao  program i dogovarao s CarNetom te ravnatelju Marijanu Oršoliću na (s)trpljenju i  povjerenju da  objavimo list u Word pressu.  Hvala svim učenicima i kolegama koji su surađivali. Najviše zasluga svakako ide učenicima novinarima – Marinu Baturini i Lari Lenić koji su najviše odradili i bili uvijek dostupni, radili su gotovo cijelo ljeto.
 Očekujemo od čitatelja da i sami budu lektori i tako podignu svoju jezičnu pismenost. Iako smo pazili, potkradu se pogreške. Imali smo poteškoća s nekim objavama i već sada znamo što bismo promijenili, poboljšali. Unatoč svemu, Lovrakovi bistrići otvaraju novu stranicu svoga dugogodišnjeg postojanja. U nekoliko kategorija  – Događajnica, Aktualnosti, Oni su naša snaga, Susreti pišu priče, Online galerija radova, Vedre stranice, zadržali smo i literarno – likovni podlistak Polet. Mi smo se pridružili mnogima koji prate nove tehnologije i kao početnici Word pressa, otvaramo  put za poboljšanje i mijenjanje, za nove ideje.  Vjerujemo da će svaki čitatelj pronaći nešto za sebe, a svi zajedno sačuvat ćemo svjedočenje o neponovljivoj školskoj godini koja nas je sve obilježila.
LOBIrajte za LOvrakove BIstriće da se nikada ne ugase!

Hvala mojoj maloj velikoj školi na podršci i razumijevanju!
Radojka Matić, glavna i odgovorna urednica