OBRAZOVNA REFORMA

Nacionalni ispiti

58Pregleda

Oko 40.000 učenika osmih razreda ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak počinje pisati nacionalne ispite koji će se održavati do 31. ožujka iz ukupno osam predmeta, a rezultate, koji nam neće utjecati na upis u srednju školu ili na uspjeh općenito, dobit ćemo najkasnije krajem svibnja.

To je prvi put da nacionalne ispite piše cijela jedna generacija, u svim školama u Hrvatskoj, njih ukupno 923, nakon što su prošle godine u 81 školi učenici osmih razreda sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi.

Ispitivat će se znanje od petog do osmog razreda, osim iz hrvatskog jezika, još i iz matematike, prvoga stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti, svakog drugog dana od 9 sati na redovnoj nastavi.

Nacionalni ispiti srećom neće se ocjenjivati niti biti kriterij upisa u srednje škole, neće ulaziti u rubriku ocjena, ali će učenicima postignuti bodovi biti evidentirani kao bilješka. Implementirane su četiri razine opisne ocjene – napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji je zadužen za provedbu ispita napominju da nisu potrebne nikakve dodatne pripreme niti ponavljanje gradiva te traženje starih udžbenika, a posebice nisu potrebne instrukcije jer žele dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave.

Razmišljanja nekih učenika moga razreda:

Marin Martinović: ” Većinom nije bilo teško, mislim da sam bio dobar u većini pisanja i nadam se dobrom rezultatu.”

Lana Pavlović: ” Bilo je zanimljivo naučiti kako to zapravo izgleda na pravoj maturi. “

Ana Orosz

Odgovori