Latest Posts

Učiteljica Klara Matić Benčik
AKTUALNOSTI

Klara Matić Benčik – umjetnica u svakom pogledu – minden szempontbòl művésznő

Učiteljica Klara Matić Benčik
946Pregleda
U Zagrebu na dodjeli nagrade

Profesorica likovne kulture Klara Matić Benčik zavrijedila je ove stranice u našem školskom listu kao vrsna umjetnica i profesorica likovne kulture. Do sada je u listu predstavljana radovima učenika, uglavnom onih koji su osvajali nagrade i priznanja višeg ranga te se izražavali u različitim tehnikama. Odlazak u mirovinu povod je da pobliže upoznamo profesoricu Klaru Matić Benčik, koja u našoj školi radi od 1999./ 2000. šk. godine. Nažalost, satnica likovne kulture i broj razrednih odjela uvjetovao je da profesorica mora putovati i dopunjavati normu u drugim školama pa je tako radila u osnovnim školama Bošnjaci i Štitar, u kojemu i danas dopunjava satnicu.

Inače, profesorica je  u našu sredinu stigla iz Subotice u Vojvodini, gdje se školovala i pohađala razrednu nastavu na mađarskom  – njoj materinskom jeziku. Kao najbolja studentica bivše države, završila je studij Likovne akademije i stekla zvanje grafičke dizajnerice i profesorice likovne kulture.

Kao umjetnica grafičkog dizajna kojim se bavila – uglavnom  bez naknade, ilustrirala je brojne naslovnice knjiga za područja Hrvatske (Vukovar, Slavonski Brod, Rijeka, Zagreb, Osijek) ali i u Belgiji, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Njemačkoj, dala je vizualni identitet pojedinih prostora u Subotici i Paliću. Njena djela su registrirana u Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu i u Udruženju likovnih umjetnika Vojvodine i u Društvu prijatelja Kine.

Brojni radovi završili su na aukcijama u humanitarne svrhe za pomoć djeci. Radila je sedam godina i za američko tržište kao dizajner i idejna autorica rješenja, izrađujući unikatne ukrasne predmete, ogrlice, lančiće, narukvice, prstenje, suvenire, satove i slično, koristeći u izradi drago i poludrago kamenje te plemenite metale.

Profesorica Klara Matić Benčik, uz hrvatski i engleski, ponosna je na svoj mađarski jezik, a mi smo ponosni što se jedna od prevedenih knjiga nalazi i u našoj školskoj knjižnici. Naime, profesorica je s mađarskog na hrvatski jezik prevela znatan broj knjiga, između ostalog i Gyermek Biblia (Dječju Bibliju) koju je priredio GATTÁN AGNÉS, a našu knjižnicu krasi knjiga  istog autora –  GATTÁN AGNÉS Halyön Karaċsony  (Za Sretan Božić).

BIBLIJA U SLIKAMA – BIBLIA KÉPEKBEN
NOVI ZAVJET – ÚJSZÖVETSÉG

DAROVI – AJÁNDÉKOK
OBIČAJI – SZOKÁSOK
IZRADA ČESTITKI – ÜDVÖZLŐLAPOK KÉSZITÉSE
UKRAŠAVANJE DOMA – LAKA’S BERENDEZÉSE
BOŽIĆNI RECEPTI – KARA’CYONYI RECEPTEK
BLAGDANSKI BONTON – ÜNNEPI JÓ MODOR

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN!
AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN. AMEN!

Životni put započet u prosvjeti, grafički dizajn, obitelj i ratna događanja, sve je to tražilo i životnu umješnost snalaženja. Umjetnica Klara Matić Benčik nikada se nije žalila na životne teškoće – od izbjeglištva, podstanarstva, s pola plaće i s neredovitim poslom, s dvoje male djece, s radom u više škola istovremeno. Strpljiva i zaljubljena u svoj predmet, stručno i predano otkrivala je darovitost učenika i uvodila ih u svijet likovne čarolije. Nema državnog natjecanja gdje naši učenici nisu bili s njom, s vrlo malim  prekidima u ovih  24  godine rada u OŠ Mate Lovraka. Izdvajamo samo neke gdje su naši učenici osvajali prva mjesta ili vrijedne novčane nagrade za školu: Tradicija i suvremenost, Kulturna baština, Europa u školi, LiK, DUZS- Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Volim Hrvatsku, Više cvijeća – manje smeća, Lovrakovi dani kulture, U svijetu bajki Ivane Brlić – Mažuranić, Radost slušanja glazbe, na Međunarodnom dječjem festivalu u Češkoj. Tako su radovi naših učenika bili izloženi u Muzeju Mimara, u KD Vatroslav Lisinski, u Narodnim novinama, u Hrvatskoj turističkoj zajednici, u Europskom domu; objavljeni su u zbornicima i katalozima, pohranjeni kod organizatora natjecanja. Bilo je i međunarodnih uspjeha i osvojenih nagrada u raznim likovnim izražajnim sredstvima (tempera, akvarel, tuš, strip, kolaž, maketa, grafičko oblikovanje), a profesorica je ponosna što je uključivala i učenike s teškoćama (naša slabovidna učenica Ivana B. osvojila je 1. mjesto na državnom). Spomenimo samo darovitu učenicu Ivanu Džinić, Melitu Đorđić, Viktoriju Abramović, Ivicu Filipovića, Stjepana Dragičevića, Adrijanu Filipović, Nikolinu Vić… Za sve ove godine bilo ih je toliko mnogo da nisu stala ni u Spomenicu škole.

Profesoričina priznanja i diplome
Priznanja učenicima kojima je bila mentorica
Radovi objavljeni u zbornicima i katalozima

Zahvaljujući profesorici Klari i darovitim likovnjacima ponosni smo na estetsko uređenje naše škole,  a u timu s drugim učiteljima i bivšom knjižničarkom Ljubicom Korov, uz podršku ravnatelja prof. Marijana Oršolića, oslikana je i naša školska knjižnica i učionica.

U holu škole
Školska knjižnica
Detalj iz školske knjižnice

Kao voditeljica Županijskog aktiva likovne kulture profesorica je prezentirala našu školu kao mjesto umjetničkog interijera, a učitelji iz Županije imali su priliku educirati se o najsuvremenijim temama vezanim za likovnu kulturu. 

Aktivna je bila i u likovnom oblikovanju školskog lista, pomagala u stvaranju filmića i stripa, u životu i očuvanju tradicije i kulturne baštine u lokalnoj zajednici. Iako smo mala škola, zahvaljujući profesorici, uvijek smo sudjelovali i često bili nagrađivani na pokladnoj povorci i na drugim natjecanjima vezanim uz Crveni križ, vatrogasce, Prvu nogometnu loptu, ekološke aktivnosti u gradu…

Samozatajna i skromna,  profesorica bi dolazila u školu svojim biciklom i ostajala koliko god je potrebno da njeni likovnjaci obave druge obveze, zadaće i izvannastavne aktivnosti, a onda opušteno stvaraju likovnu čaroliju. Svoje vrijeme uvijek je podređivala obvezama učenika. Naoko, bio je to kreativan nered, mnogo materijala, pričanja, smijeha, a iz svega su nastajali izvrsni učenički ostvaraji, zahvaljujući stručnom oku i vođenju profesorice Klare.

UMJETNICA U ŽIVOTU

Profesorica Klara uvijek je za svakog imala vremena u davanju savjeta i rijetko se žalila koliko je teško biti podstanar, raditi u prometno nepovezanim školama, valjda je zato ostala vjerna svojem biciklu! Njezini sinovi, Ivon i Kristijan, uzorni učenici naše škole (također nagrađivani za slikovnice i uratke – razglednica s temom kulturne tradicije) uz velika odricanja, završili su fakultete i stekli zvanja liječnika i upravnog pravnika.

Obitelj – iz svatova sina Kristijana

Podrška je i suprugu, koji okuplja književnike i uređuje knjige te sudjeluje u promociji i književnim manifestacijama, od kojih su najpoznatiji Pjesnički susreti u Drenovcima.

U maloj kućici na kraju grada, podaleko od škole, naša profesorica čeka mirovinu. Uređuje svoj vrt, u kojemu se ističe ruža bez trnja koju je sama uzgojila. Poštuje svaki živi stvor pa je tako s ceste pokupila bolesnu macu, izliječila ju, a ubrzo se obitelj mačića proširila i nema ih srca ostaviti nezbrinute.

 Unučad Lejna i Arian velika su joj radost i jako bi željela češće ih ugostiti i posjetiti.

Sve je to jedna umjetnost, ona životna, koju je prenosila i na svoje učenike – da ne posustanu kada je teško, da budu strpljivi, ustrajni i maštoviti.

Pripremila:  Angela Lučić, školska knjižničarka, a podatke prikupila od profesorice Klare Matić Benčik i učiteljice u mirovini Radojke Matić te od  bivših učenika i roditelja.

SÍROK IS,  MEG NEVETEK IS,
HA NEM LESZEK VELETEK IS,
MEGVIGASZTALNAK AZ ÖROM NAPOK VELETEK.
A KIS EREDMÉNYBEN JÖN A NAGY JÖVEDELEM!
 

I PLAČEM I SMIJEM SE,

I KAD NE BUDEM S VAMA,

USREĆUJU ME SRETNI DANI PROVEDENI S VAMA.

U MALOM USPJEHU DOLAZI VELIKA BUDUĆNOST!

  • Klara Matić Benčik

JEDNA ISKRENA LIKOVNA PRIČA, ESTETSKA, OSJETILNA, DUHOVNA I POUČNA

Blaga Petreski

“Učiteljicu Klaru volim i poštujem beskrajno!!!”

Blaga Petreski, Viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost u AZOO

“Nema dvojbe da je umjetnica i likovni pedagog Klara Matić Benčik u svojoj umjetnosti, na jedan vidljiv a drugi intuitivan način, s nama učiteljima i učenicima komunicirala svoje kreativno iskustvo slikanja izmaštanih prostora.

Promatrajući radove njezinih učenika, nije teško zapaziti svojevrstan scenarij u kojemu se učenici služe bojama i kistom, kako bi ispričali svoju verziju realnosti. Naime, svaka je od njih, ustvari, jedna iskrena likovna priča. Kolorizam, omekšan tonovima, izražen čistim slikarskim jezikom, bojom i svjetlom, na pomno izabranim formatima, teže jednostavnom likovnom jeziku, ustvari, pričaju o stvarnosti. Snažni tonovi odaju moć metafizičke nutrine nevidljivoga svijeta te ostavljaju dojam kako s učenicima slikom putujemo kroz vrijeme i krajolik, ustvari, kreiramo novi put u potrazi za prostorima mašte i nade.

Učiteljica Klara Matić Benčik, estetski i poučno, likovnim jezikom razumljivim za ljubitelje umjetnosti, ali i za početnike u razumijevanju umjetničkih radova, otkriva osjetilnu iskustveno-intuitivnu umjetničku spoznaju, koja ima ontološki značaj, ne samo osjetilnosti nego i duhovnosti.
Iznimno cijenim  gospođu Klaru Matić Benčik te joj upućujem mnogo pozdrava i želim svako dobro! “

Blaga Petreski, prof.  Uvijek nasmiješena i vedra,
u razred dođe spremna!
Super nastavnica sa zanimljivim duhom, nijedan sat nije ispunjen mukom!
Vaše priče ispune nam dan te nam je likovni zbog toga poseban!
Za slikanje naše sve  je od sebe davala te s nama školu ukrašavala! 
Tempere, vodene, pastele i kistovi za slikanje smo koristili!
Vaši učenici smo rado bili, a Vi nam ostanite još dugo živi!
Nakon dugo godina rada dođe i zaslužena mirovina, velika muka, strpljenje i upornost kroz život nas sve prati,
a mi ćemo nastaviti maštati!

Članovi likovne skupine: Ena Bošković 6.a, Karla Tomljenović 6.a, Sara Bataljak 6.b, Marta Baturina 6.b, Ana Lora Mudrinić 6.b
Članovi likovne skupine
Članovi likovne skupine

Barica Iljić, bivša učenica, sada srednjoškolka
Barica Iljić, bivša učenica, sada srednjoškolka

PROFESORICA KLARA DAVALA JE DUŠU U SVOJEM RADU

Kad sam čula da moja nastavnica likovne kulture ove godine odlazi u mirovinu, teško mi je zamisliti Osnovnu školu Mate Lovraka  bez ove posebne nastavnice. Osjetila sam potrebu napisati nekoliko riječi o njoj.

Iako nisam bila pretjerani fan likovne kulture, sada cijenim to koliko se naša Klarica, tako smo ju međusobno zvali, davala nama buntovnim učenicima u prenošenju znanja. Uživala sam na svakom satu jer smo radili nešto novo i zanimljivo. Sjećam se koliko je bila sretna kada bismo uspjeli, kada bismo izrazili svoja likovna umijeća. Nagrade, priznanja, uspjesi nisu izostajali. Zadivila me njena snaga, mudrost, iskustvo i nevjerojatna izvedba.  Ona nije radila bilo kako, ona je u svojem poslu davala dušu svaki sat, svaki dan.

Zato sam sretna što je bila moja profesorica. Mnogo sam od nje naučila. Zadivilo me koliko se ona drugima davala, koliko je svima pomagala.

Draga profesorice, Vi ste svoj posao živjeli, voljeli i bili nam predivna nastavnica! Želim Vam ugodnu mirovinu, najbolje zdravlje i da Vas prati snažna i topla sreća! Neka Vam život bude miran i potpun. Sigurna sam da Vas čeka sunčana sreća, da ćete blistati svaki dan jer ćete konačno imati vremena za sebe i svoju obitelj, unučad, možda za neka putovanja i hobije. Nasmijte se, sanjajte svoje snove, a kada se sretnemo, razmazite nas opet svojim mudrim savjetom, pokojom šalom. I ja ću Vas podsjetiti na ono što ste nas učili: Ne odustajte od svojih snova i shvatite odlazak u mirovinu kao novu zoru u Vašem životu, pronađite inspiraciju za neka nova umjetnička postignuća, znamo da je u Vama pritajena velika umjetnica! Neka umjetničko istraživanje svijeta oko Vas nikada ne presuši. Živite sretno u novom otkrivanju svijeta i nikada, baš nikada se ne osjećajte otpisano! Vi ste za mnoge od nas posebna  i predivna osoba! I da, ne ljutite se na ovo – naša Klarica!    

Vaša Barica


Ivana Džinić, bivša učenica,
sada studentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku

JEDNA OD MOJIH NAJLJEPŠIH USPOMENA IZ OSNOVNE ŠKOLE

Pismo za moju učiteljicu likovne kulture

Draga nastavnice Klara,

Iskreno Vam zahvaljujem za sve što ste učinili za nas. Toplina, podrška i strpljenje omogućili su nam da rastemo i razvijamo se, ne samo kao umjetnici nego kao i osobe.

Stalna borba za likovnu kulturu, unaprjeđenje i obnova školskog inventara uvijek je bila pravi primjer Vaše predanosti i požrtvovnosti za nas, za našu školu. Bili ste nam uvijek pristupačni, svaki smo put dočekani s velikim toplim osmijehom i vedrinom u očima.

Vikendima smo se vrlo rado odazivali na likovnjake. Okupljali ste uvijek svu djecu i iz svakoga ste učenika izvukli ono najbolje. Vaša sposobnost da iz svakoga od nas izvučete najbolje, da nas motivirate da se borimo za svoje ideje, nezamjenjiv je dar. Provodili smo sate i sate u školi, razvijali maštu, slikali, dugo razgovarali, smijali se i radili čarolije u kabinetu likovne kulture. A koliko ste samo oživjeli kabinet i učionicu! A tek oslikani hol škole i školska knjižnica!  Dali ste nam priliku upoznati razne likovne tehnike, naučili nas mnogim suvremenim izrazima u likovnoj kulturi i usmjeravali ste naše izražavanje. Opremili ste kabinet novim alatima, bojama, lončarskim kolom i mnogim drugim stvarima pomoću kojih smo se izražavali u likovnoj umjetnosti na najbolji način. Nama se u tim trenucima činilo kao da nema granica. Snaga koju nosite u sebi i nas je nadahnjivala da se borimo za sebe. Uz Vašu podršku i kreativno stručno vođenje osvajali smo brojne nagrade i uspjehe na svim razinama, ne samo na lokalnoj, županijskoj i državnoj  nego i na međunarodnim smotrama i natjecanjima. To nam je davalo dodatnu motivaciju da nastavimo marljivo raditi  i da budemo najbolji što možemo biti. Blagost i ljubaznost koju imate prema nama učenicima ostavila je neizbrisiv pozitivan trag u našim životima i u našem srcu, a Vaše zanimljive priče uvijek su stvarale ugodnu i zabavnu atmosferu u učionici. Svaki Vaš savjet, šala, riječ utjehe i ohrabrenja značili su mnogo u našem odrastanju i jačanju samopouzdanja. Sati iz učionice lijepa su mi uspomena, baš kao i rad u likovnoj skupini!

Želim Vam u mirovini mira, sreće i zdravlja i neka Vas život nagradi za svu dobrotu koju ste donijeli u živote svojih učenika, svojih kolega, u život škole!

Vaša životna priča neka svima bude inspiracija i podrška  da se borimo za svoje snove.  Vi ste mi jedna od najljepših uspomena iz osnovne škole!
 Hvala Vam od srca!

Vaša likovnjakinja Ivana Džinić


VELIKA PODRŠKA RODITELJIMA I UČENICIMA

O Klari Matić Benčik, razrednici naše djece

Kao roditelj pamtim razrednicu Klaru Matić Benčik po velikoj podršci nama roditeljima i našoj djeci. Uvijek je gledala ono što je dobro i na tomu gradila suradnju. Brinula je s nama naše brige oko učenja, ponašanja, zdravlja i činila sve da se naša djeca osjećaju sigurno i sretno među svojim vršnjacima.  Nije bilo lako. Potrošila je sate i sate tražeći s nama izlaz iz neke teške situacije, sve dok ne bismo našli rješenje na obostrano zadovoljstvo. Poučila je djecu kako da postanu bolji ljudi, kako da se odupru lošim izazovima. S odmakom više godine, otkako ste bili razrednica mojem sinu, mogu samo reći  u ime svojeg djeteta – isplatilo se! Zato Vam, draga profesorice, hvala, uz želju da Vam dani u mirovini budu puni zdravlja i zadovoljstva!

Tatjana Lončarević, roditelj

HVALA VAM ZA POŽRTVOVNOST I NEMJERLJIVO VRIJEME ZA NAS

Profesoricu Klaru Matić Benčik poznajem više od 20 godina. Imala sam sreću što je mojih troje djece bilo kod nje. Kao razrednici sam zahvalna za ogromnu  požrtvovnost i predanost. Žena je to zadivljujuće blagosti i  upornosti da se približi svakom djetetu, da prenese svoja stručna i pedagoška znanja u kojima je bila nezamjenjiva. Kao razrednica imala je šarolik razred, s malo izgleda za dobru suradnju, s mnogo prepreka, ali u svim izazovima ona je pokazala strpljenje,  snagu i volju da pomogne, da za svakoga odvoji vremena koliko treba. Za svaku je osobu imala razumijevanja i mnogo empatije.

I moje dvije udomljene djevojčice bile su njeni učenici. Jako su je voljele i cijenile, upijale sva ona znanja koja je profesorica nesebično, stručno i predano davala. Nije postojalo mjesto i vrijeme kada bismo se susrele izvan škole da profesorica ne bi pohvalila dijete, ponekad i upozorila, brinula se i imala razumijevanja za obitelj iz koje dijete dolazi. Njena empatija, stručnost i blagost su nemjerljivi, kao i vrijeme koje je odvajala za nas. Bila mi je čast poznavati, surađivati s jednom toliko stručnom, požrtvovnom, a nadasve skromnom osobom kao što je profesorica Klara. Žena koja je i sama imala težak put, a nikada se nije žalila, zaslužuje svu dobrotu i radost ovoga svijeta! Vjerujem da će joj dragi Bog to podariti! Želim joj svu sreću, dugu i zdravu mirovinu!

Janja Ivaštinović, roditelj, udomiteljica i skrbnica
Janja Ivaštinović, roditelj, udomiteljica i skrbnica

Odgovori