Latest Posts

PUTOVANJA, IZLETI, PROJEKTI

Nastavak STEM putovanja u sklopu projekta Lovrakovci u lavandi

198Pregleda

POČETAK PUTOVANJA

Dana 25. rujna 2023. mi učenici 5.a, 7.a i 7.b, zaputili smo se prema Karlobagu uz nastavnika/ce: Đurđica Lovrinović, Sanela Grebenar, Dorjana Škoro i Stjepan Lešić. Ispred škole smo se okupili svi i već u 8:00h smo bili u autobusu i krenuli. Putovali smo 6h uz pauze. U autobusu smo se lijepo zabavljali, uživali i spavali. Nakon dugih 6h putovanja stigli smo na prvo odredište. To je bilo na Plitvičkim jezerima, na ručku. Kad smo se najeli, zaputili smo se obići Plitvička jezera, ali nas vrijeme baš i nije služilo. Uhvatila nas je kiša i bilo je hladno, ali je priroda prelijepa. Nakon 2h šetnje i vožnje brodom došli smo kod velikih slapova i slikali smo se. Nakon slikanja zaputili smo se k autobusu. Krenuli smo za Karlobag. Došli smo predvečer u Karlobag. Smjestili smo se u sobe I otišli večerati, za večeru smo imali švedski stol. Nakon večere smo se malo zabavljali, bile su neke igre te smo u 23h morali biti svako u svojoj sobi. Svi su imali predivan pogled na more, te nam je svima bilo lijepo. Nismo stigli obići Karlobag, ali smo se bar zabavljali u hotelu (igraonica, disko). Sutradan u 8:15 smo morali biti odjavljeni te prije toga doručkovati. Nakon doručka zaputili smo se u bus te nakon pola sata stigli u adrenalinski park Rizvan City. Tamo smo se zabavili, bilo je po malo stresno, ali smo bili hrabri! U Smiljan smo se zaputili nakon adrenalinskog parka u obilazak rodne kuće Nikole Tesle, njegovog djetinjstva i povijest o njemu. Nakon obilaska kuće išli smo na ručak u restoran Prašina. Ručak je bio odličan, a nakon ručka smo se zaputili kući. Kući smo opet putovali 6h uz pauze. Naravno bilo je i dalje zabave, ali i nekih koji su spavali. U Županju smo došli oko 22h i tako se završilo naše najbolje putovanje. 

RODNA KUĆA NIKOLE TESLE

Kada smo stigli u Smiljan otišli smo ispred rodne kuće gdje je nam je voditeljica govorila o životu Nikole Tesle, kako je izumio električnu energiju, čuli smo kako je od malih nogu bio vrlo uporan, sposoban, inteligentan te je uvijek imao nešto svoje po čemu se razlikovao od drugih, jako je volio čitati knjige, jedno vrijeme života bio je nastavnik u Gospiću, te je radio u Parizu za Edisonovu tvrtku.

Kasnije nam je voditeljica dopustila ulaz u kuću koja je imala dva dijela, prvi dio bio je prizemlje na kojemu su bile izložene knjige o Tesli, također ladice s njegovim izrekama, te brojni ostali panoi s njegovim životopisom te različite slike s informacijama njegovog izuma.

Na drugom dijelu kuće, na katu smo vidjeli nešto više o njegovim izumima te idejama koje su nam se jako dojmile jer smo mogli dodirom na gumb vidjeti kako je to sve izgledalo, bilo je jako zanimljivo to sve promatrati.

Kasnije smo, nedaleko od kuće, otišli u jedan prostor gdje smo mogli vidjeti nešto više o električnoj energiji te nam se to jako svidjelo. Poslije smo gledali kratak film o Tesli te smo mogli kupiti suvenire.

Na kraju smo se poigrali u parku, fotografirali te se zaputili dalje!

RIZVAN CITY

U adrenalinski park Rizvan City stigli smo u prijepodnevnim satima. Tamo su nas dočekali jako dragi zaposlenici adrenalinskog parka. Rekli su nam kako se spuštati po zip-lineu, penjati na poligon, igrati ljudski stolni nogomet, streličarstvo te kako se penjati na umjetnu stijenu. Također su se neki učenici iskušali na divovskoj ljuljački. Nama je bilo zanimljivo gledati naše nastavnike kako se bore sa strahom od visine. Jako smo se zabavili te su nam ostale lijepe uspomene. 

PLITVIČKA JEZERA

Prva stanica su nam bila Plitvička jezera. Krenuli smo u obilazak. Prvo smo morali otići po karte, nakon toga smo otišli smo do brodica, te smo se prevezli na drugu stranu gdje smo krenuli u obilazak slapova i prelijepe prirode. Cijelo vrijeme kiša je padala, kišobrani su stalno bili otvoreni, kabanice na nama,… bili smo mokri kao miševi. Jako smo se smrzli, te smo jedva čekali otići u bus. Slapovi su bili prelijepi, čak su nas malo i rashladili kapljicama vode koje je vjetar silovito nosio. Vraćali smo se nazad brodicom na mjesto na kojem smo otpješačili nazad do busa. Kad smo stigli u bus, naš Željko je mislio na nas i upalio nam je grijanje. U busu smo se ugrijali, te nastavili ostatak puta. Malo je bio krivudav ostatak puta, ali smo preživjeli zahvaljujući Željku. Kad smo stigli puhala je jaka bura. Ušli smo unutra u hotel, čekala nas je večera, nakon večere smo se mogli zabavljati do 23h. Sutra je već bio novi dan…

Odgovori