Latest Posts

ONI SU NAŠA SNAGA

ŠEĆERANSKA LOVRAKOVA DJECA: Saša Božić, dramaturg, redatelj, plesni koreograf, kreativni ambasador Dubrovačkih ljetnih igara, pomoćnik intendantice DLJI

Saša Božić u vrhu dramaturgije i režije
1.16KPregleda

Kao učenik naše škole, do kraja trećeg razreda za njega nije bilo knjige u našoj školskoj knjižnici. Sve ih je pročitao! One za osmaše mu knjižničarka nije dala, ali i do njih je došao. Tada smo imali deset knjiga po učeniku ( uračunate su sveukupne knjige u knjižnici)! U stopu ga je pratila njegova sestra Nataša. Za vođenje priredbi i slično, nije mu trebao papir. Sve je on to iz glave i uvijek bi dodao nešto svoje da bi oraspoložilo publiku. Jedn om nas je Županija nagradila ljetovanjem na Lopudu. Tijekom dana obišli smo Dubrovnik i zadnjim brodom vratili se na Lopud. Saša je s još  nekoliko srednjoškolaca nagovorio profesora da ostanu na Stradunu kako bi pratili kazališne predstave i nastupe. Sada to, možda, čine neki drugi mladi, gledajući Sašine predstave. 

Evo  kao je na mrežnim stranicama  predstavljena njegova biografija:

Saša Božić rođen je 1979. u Vinkovcima. Diplomirao je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u  Zagrebu 2006. godine. Tijekom formalnog visokoškolskog obrazovanja educira se i u području suvremenog plesa i koreografije u izvaninstitucionalnim edukacijskim programima. Svoje umjetničko obrazovanje  usavršavao je i dopunjavao na brojnim seminarima, radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu.

Polje djelovanja Saše Božića raznorodno je i obuhvaća područja od kazališne režije, dramaturgije, koreografije i kreiranja dramskih tekstova do organizacije promotorskih kulturnih akcija i strateškog planiranja kulturnih projekata.

Saša Božić ostvario je niz samostalnih kazališnih projekata i režija među kojima se ističu: skup: Igre na Dubrovačkim ljetnim igrama u koprodukciji s Art radionicom Lazareti; Glorija Ranka Marinkovića u Teatru ITD, Zagreb; Nora Henrika Ibsena u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagreb, Gospođa Bovary u GDK Gavella, Zagreb; (Pret)posljednja panda ili statika u ZKM-u, Zagreb. Kao dramaturg surađuje s priznatim koreografima i plesačima u zemlji i inozemstvu poput Petre Hrašćanec, Isabelle Schad (Berlin, Njemačka), Simone Aughterlony (Berlin, Njemačka), Francesce Scavette (Oslo, Norveška), Martine Pisani (Pariz, Francuska ), Dalije Aćin (Beograd, Srbija), Mathewa Williama Smitha (Beč, Austrija), Iztoka Kovača (Ljubljana, Slovenija), itd.

Osnivač je i umjetnički voditelj kazališne grupe de facto. Osim produkcijske djelatnosti i razvoja autorskih projekata de facto potiče suradnju i koprodukciju radova međunarodnih umjetnika koji dijele slične interese na području izvedbenih umjetnosti. Njihovi projekti bave se istraživanjem tanke granice između kazališta, plesa i performansa, preispitujući poroznost njihovih okvira i konstituciju izvođača unutar disparatnih modusa izvođačkih režima. U sklopu produkcija de facta, čest je umjetnički gost Art radionice Lazareti u Dubrovniku.

Svoje kolaboracijske projekte uspješno i redovito predstavlja u europskim kazališnim institucijama: Hebbel am Ufer u Berlinu, Kaaiteater iz Brusselesa, Pact Zollverein u Essenu, Gessnerallee u Zurichu, Nacionalni plesni centar u Oslu, Plesni centar La Jette u Bruxellesu, Les Subsistances u Lyonu, Bitef teatru u Beogradu te na domaćim i inozemnim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Tjedan suvremenog plesa, Eurokaz, Bitef, MESS Sarajevo, Zuricher Theater Spektakel u Zurichu, Karantena u Dubrovniku, Rencontres Choreographiques Internationales de Seine-Saint-Denis, Pariz, itd.

U kolaboraciji s Ksenijom Zec, ostvario je niz nagrađivanih projekata za djecu i mlade te autorskih radova. U koautorstvu s Dorom Ruždjak Podolski napisao je dramski tekst Rent a friend, čija je produkcija nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta.  

Docent je na Katedri scenskog pokreta pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Pomoćnikom intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program imenovan je 10. listopada 2017. 

Odgovori