Latest Posts

SUSRETI PIŠU PRIČE

NOĆ KNJIGE

39Pregleda

Učenici naše škole članovi literarno- novinarske skupine sa svojom učiteljicom Renatom Krsnik sudjelovali su u programu za Noć knjige u Gradskoj knjižnici.

Na početku su pročitali nekoliko informacija o temi Zašto treba čitati – naveli su kako se čitanjem knjiga razvija um, proširuje vokabular, kako knjige potiču kreativnost te da čitanjem knjiga učiš nešto novo.

Nakon toga su učenici pročitali još 13 činjenicao tome kako je čitanje važno. Pročitali su kako nam čitanje smanjuje stres, kako je nepismonst stalni problem, da čitenje snižava krvni tllak i otkucaje srca te da nas čitanje čini boljom osobom.

Učenici literarno-novinarske grupe predstavili su se i u recitiranju poezije, s kojom su su sudjelovali na ovogodišnjoj smotri LiDraNo.

Predstavili su se:

Marta Baturina sa pjesmom – More – Josip Pupačić , Ena Bošković s pjesmom – Vrijeme je da se događa napokon čovjek- Milivoj Slaviček, Karla Tomljenović s pjesmom – Srebrna cesta – Gustav Krklec i Ana Šimić Rimac s pjesmom – Šum šumi – Milan Taritaš.

Pročitani su i literarni uratci učenica 6. razreda Antonelle Filipović i Leonie Sarvaš – Knjige moji prijatelji.

Knjige- moji prijatelji

Kada su knjige u pitanju, ja ih doživljavam kao prave prijatelje. One su uvijek tu kada trebam bijeg od stvarnosti, inspiraciju ili samo pročitati nešto s čime mogu podijeliti svoje misli. Kroz njihova slova otvaram vrata u svijet mašte i avanture.

Prvi dio mog prijateljstva s knjigama počinje kada uzmem jednu u ruke. Osjećam sreću dok listam stranice i upijam riječi koje su pažljivo složene na njima. Svaka knjiga ima svoj poseban miris i svaka stranica ima svoju posebnu teksturu koje me privlači u njezin svijet mašte. Drugi dio prijateljstva s knjigama događa se kada uronim u priču. Tada se doista suosjećam s likovima i doživljavam njihove radosti, tuge i avanture. S knjigom mogu putovati kroz vrijeme i prostor, istražujem nove ideje i upoznajem različite kulture. One mi pružaju uvid u različite perspektive i pomažu mi da bolje razumijem svijet oko sebe. Treći dio prijateljstva s knjigama dolazi kada zatvorim korice i razmišljam o pročitanom. Knjige mi daju priliku da reflektiram o životu, ljubavi, tuzi i sreći. One me potiču na razmišljanje i postavljaju pitanja koja mi pomažu da rastem kao osoba. Kroz njihove priče osjećam se povezano s drugim ljudima i njihovim iskustvima. Ukratko, knjige su za mene najbolji prijatelji. One me zabavljaju, nadahnjuju i educiraju. Kada pročitam knjigu osjećam se lakše kada suosjećam s likovima. Smiruje me to znajući da postoji barem jedan lik s istim iskustvima kao ja.

Leonie Sarvaš 6.a

                                                                      Knjige- moji prijatelji

Knjige i ja smo iznenađujuće oduvijek bili dobri prijatelji. Znam da  bi to bilo čudno za većinu djece, zato što svi kada su bili mlađi su si umislili da su knjige dosadne, neki tako i nastave razmišljati.

 No, ja sam vidjela ljepotu u knjigama od malih nogu, bilo to slikovnica kada još nisam znala čitati, bilo to lektira ili knjiga mog odabira. Oduvijek sam mislila da je knjiga puna kreativnosti, mašte i velikih riječi, i to mi je bilo čudesno. Najdraže su mi knjige bez slika, možda će te me zvati još luđom! Ali, onda mogu zamisliti izgled tih likova, događaja i svega ostaloga u svojoj glavi kako sam maštovita. Knjige me smiruju, čak i u jako teškim vremenima. Kada sam ljuta, tužna,  čak i kada sam bila u bolnici. Zauvijek mi knjige daju slobodu  i sama bih htjela jednom napisati svoju vlastitu knjigu. Iz knjiga se svašta može naučiti. Bilo tko od pustolovnih, povijesnih, dječjih romana… Čak i ako ne voliš čitati i učiti, uvijek možeš naći nešto što te zanima, na primjer… Knjigu od svog najdražeg filma! Film se uvijek napravi na temelju knjige. Ako ima filma ima i knjige!

 Pa koliko sam shvatila ljudi … s čitanjem se možeš zabaviti,  smiriti, zaspati, naučiti i sve ostalo. Čak bih i mogla  veći… Knjige su moji  NAJBOILJI prijatelji!

ANTONELLA FILIPOVIĆ 6.a

Učenica novinarske skupine Ana Lora Mudrinić intervjuirala je djelatnice gradske knjižnice i autoricu Saru Škrobo koja je predstavila svoj prvijenac Saten i dragulji – Bijeg.

Peti razred naše škole u školskoj knjižnici je sudjelovao u kvizu ” Čitanjem do znanja”, gdje su se učenici natjecali za najbolje poznavanje lektirnih dijela. Na kvizu je pobijedila učenica Lana Oršolić koja je najboljepoznavala sva lektirna djela.

Odgovori