MOJA ŠKOLICA I OKO NJE

Obilježje grada Vukovara

Vukovar
457Pregleda

18. STUDENI – DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR!

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.  18.11.2020. je po prvi put državni praznik!  Prisjetimo se i mi svih poginulih i u znak sjećanja na vukovarsko stradanje i žrtvu zapalimo svijeću. 

Vukovar – da se ne zaboravi 

Na ulazu u školu

Plamen svijeća i ove je godine probudio  vatru u našim srcima. Zbog ovoga dana isplivale su naše emocije.

Tužne priče bile su oko nas, svaka je probadala ravno u srce. Bilo nam je jako žao obitelji koje su rano izgubile svoje voljene. Za zahvalu našim herojima palili smo svijeće i molili… Unatoč strašnoj pandemiji , naš hrabri narod je ostao odan našim braniteljima koji su dali svoje živote za hrvatsku domovinu i nadolazeće generacije.

Palili smo svijeće i molili…

Heroji su i njihove obitelji koji iz dana u dan žive s boli u srcu i duši, te s čežnjom za svojim voljenima. Ove godine u 8. razredu imali smo priliku posjetiti grad heroj – Vukovar. To nije običan grad. Slike i videozapise koje smo vidjeli utjecali su na nas i potakli nas na razmišljanje, te su nam pokazali patnju i bol  koju je naš hrvatski narod pretrpio.

Čuli smo dirljive priče i vidjeli spomenike koji sa sobom nose prošlost koju nitko nikada zaboraviti neće. Ovaj događaj nismo mogli odraditi u potpunosti zbog COVIDA-19, te nismo imali priliku posjetiti Vukovarsku bolnicu zbog epidemioloških mjera što nas je vrlo ražalostilo.

Za mnoge su potresne i tužne priče, samo priče , ali za Vukovarce one su gruba stvarnost s kojom se u dubini duše iz dana u dan nose.

Danas Vukovar ponosno stoji i svoje rane zacjeljuje. Grad je obnovljen, no njegovi ožiljci su i dalje prisutni i vidljivi. Tih ožiljaka se ne trebamo sramiti već se njima ponositi.

I nakon 29 godina, majčina duša se raspada, a srce vrišti zbog prolivene krvi njezina sina.

Za Vukovar

I da se ne zaboravi: “Grad je cijelo vrijeme bio skriven u vama da ga krvnik ne nađe, grad to ste vi!“ 

Ema Gagulić  8.a , Tatjana Zurak 8.a , Andrea Klaić 8.a , Mihaela Gudeljević 8.a 

Odgovori