MOJA ŠKOLICA I OKO NJE

Ravnatelj: Dragi učenici, cijenimo i štitimo nastavu licem u lice, nadamo se izbjeći ju online

Sve mjere zaštite
345Pregleda

Početak ove školske godine počeo je ohrabrujuće, ali i s posebnim oprezom jer epidemija korona virusa i dalje traje. O samoj organizaciji nastave i poduzetim mjerama doznajemo od ravnatelja škole prof. Marijana Oršolića. Doznali smo i neke statističke podatke.

Sve mjere zaštite

Kako je započela nastava u novoj školskoj godini 2020./2021.?

Drage učenice i učenici, poštovani roditelji/skrbnici!

Na početku nastavne godine i unatoč poteškoćama vezano za specifične okolnosti i uvjete, povezane s epidemijom zarazne bolesti COVID-19, uspjeli smo izvršiti pripreme za početak školske godine i nastava je započela 7. rujna na neposredan način, dakle klasična nastava licem u lice. Svaki odjel ima svoju učionicu, samo jednu učionicu dijele dva odjela, zajednički prostori su i učionica informatike i školska dvorana, ove prostore naši spremači svakodnevno dezinficiraju i čiste, kako bi bile u skladu s epidemiološkim mjerama. Informacije za roditelje učitelji održavaju online, putem društvenih mreža.

Koja je po učiteljima i učenicima te cijelom stručnom osoblju nastava bolja, obična ili online?

Prošle godine uspjeli smo se uvjeriti da je neposredna nastava, nastava ”uživo”, najučinkovitiji model poučavanja. Stoga, dragi učenici, pozivam sve vas, da znamo cijeniti i štititi blagodat takve nastave.

Kako učenici najbolje mogu pridonijeti ostvarivanju nastave u učionici?

Našu spremnost u tom smislu najbolje ćemo dokazati, pridržavajući se svih preporučenih i obveznih epidemioloških mjera i uputa, poštujući pravila, vodeći računa o svom ponašanju za vrijeme boravka u školi, ali i izvan nje!

Koliki je broj učenika i djelatnika u školi ove školske godine?

Na početku školske godine brojno stanje je sljedeće:

OSNOVNI PODATCI O ŠKOLI

Broj učenika ◌ razredna nastava  ( 1. – 4. razr.)  88
Broj učenika ◌ predmetna nastava  (5. – 8. razr.)106
UKUPNO194
Broj razrednih odjela ◌  razredna nastava
                    ( 1. – 4. razr. )
5
Broj razrednih odjela ◌  predmetna nastava
                    (5. – 8. razr.)
7
UKUPNO12
Broj učitelja razredne nastave  5
Broj učitelja predmetne nastave21
Broj stručnih djelatnika 3
Broj ostalih djelatnika 8
Ravnatelj 1
UKUPNO38

Ove godine, zbog epidemioloških razloga, nastava je organizirana u dvije smjene  koje se izmjenjuju.

Kakva je organizacija s nastavnim satom te sa određenim aktivnostima kao što su dodatne i dopunske nastave?

U svim predmetima nastava je stručno zastupljena. Nastavni sat je skraćen sa 45 na 40 min., a neke aktivnosti će se jednim dijelom raditi online, ovisno o prilikama i o rasporedu.

Kakva je trenutno epidemiološka situacija u školi?

Epidemiološka situacija u školi je zadovoljavajuća, tijekom ove  nastavne godine imali smo do sada covid  pozitivna  tri učitelja, tri učenika i dva  asistenta, a tri  djelatnika su završila u samoizolaciji. U dosadašnjem periodu dva dana 29.10 i 30.10.2020. održali smo online nastavu, u tom periodu imali smo jednog učitelja i jednog učenika covid pozitivnog. U samoizolaciji su kratko vrijeme, zbog  bliskog  kontakata s osobom koja je  COVID pozitivna, završili sljedeći razredi neposredno prije jesenskog odmora:

6.a razred 7.a razred 3.a razred  8.a razred  5.a razred 4.a razred 4.b razred

Kako se održala nastava na daljinu 29.10. i 30.10.2020.?

Učenici 6.-tog i 8.-ih razreda su za online nastavu imali na raspolaganju tablete i SIM kartice  koje su zadužili u sklopu projekta Škola za život, ostali učenici su koristili svoju opremu i  internetsku mrežu. Ove školske godine biti će podijeljeni tableti i za učenike 5. i 7. razreda, kao i preostali broj tableta za niže razrede, na četiri učenika jedan tablet za rad u skupinama.

Je li se možda nešto novo uvelo u odnosu na prošlu školsku godinu?

Od ove školske godine učenici razredne nastave imaju kao izborni predmet,  pored vjeronauka (od prvog razreda ) i stranog jezika (od 4. razreda) i informatiku od  prvog razreda.

Kako je organizirana prehrana?

Školska prehrana je u prva tri tjedna bila prilagođena epidemiološkim uvjetima te se učenicima dijelila  hrana u učionicama. Već od četvrtog tjedna učenici se hrane u blagovaonici u skladu s menijem koji je malo prilagođen sadašnjim uvjetima.

PORUKA RAVNATELJA

U ime nastavnog i nenastavnog osoblja OŠ Mate Lovraka, koje preuzima odgovornost u školi, za očuvanje ljudskog zdravlja ali i prenošenja očekivanih znanja i vještina, zahvaljujem svima vama, ali od vas očekujem jednaku odgovornost drage učenice/ učenici  i poštovani roditelji i skrbnici u izvršavanju svojih zadaća i pridržavanju epidemioloških mjera.

Zalutala maca zna tko voli životinje

Odgovori